• Latest
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ

Συνειδητή απόκρυψη της υποχρέωσης δημόσιας διαβούλευσης του Περιφερειακού Χωροταξικού, από τον Περιφερειάρχη κ. Αμανατίδη

20 Σεπτεμβρίου 2024
Δήμος Βοΐου: Έναρξη με μια υπέροχη έκθεση γλυπτικής για τις Γιορτές Βοΐου «Πέλεκον 2025». Βίντεο και φωτογραφίες

Δήμος Βοΐου: Έναρξη με μια υπέροχη έκθεση γλυπτικής για τις Γιορτές Βοΐου «Πέλεκον 2025». Βίντεο και φωτογραφίες

4 Ιουνίου 2025
Πυροσβεστική

Φωτιά σε αυτοκίνητο στο ύψος των Πετρανών – Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής

4 Ιουνίου 2025
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

5 Ιουνίου: Ημέρα για το Περιβάλλον από τον Σπάρτακο

4 Ιουνίου 2025
πλατεία Λασσάνη

Δήμος Κοζάνης: Εργασίες ασφαλτόστρωσης πέριξ της πλατείας Λασσάνη στις 5 και 6 Ιουνίου 2025

4 Ιουνίου 2025
Γρεβενά: Συνελήφθη 20χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών

Γρεβενά: Συνελήφθη 20χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών

4 Ιουνίου 2025
κλοπη

Πτολεμαΐδα: Εξιχνίαση κλοπής με λεία 32.000 ευρώ

4 Ιουνίου 2025
Καμπάνια Δράσης για το Κλίμα: Η Εμπειρία του Δάσους Κουρί

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2025 : «Η Εμπειρία του Δάσους Κουρί: Δύο ημέρες για το περιβάλλον»

4 Ιουνίου 2025
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

4 Ιουνίου 2025
πλυμμηρα, λιμνη καρλα

Εκδόθηκε σήμερα η απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)για το μεγάλο Αρδευτικό Δίκτυο της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου

4 Ιουνίου 2025
Μουσική βραδιά με Σονάτες για Φλάουτο και Βιολί στο Πολιτιστικό Κέντρο Σερβίων

Μουσική βραδιά με Σονάτες για Φλάουτο και Βιολί στο Πολιτιστικό Κέντρο Σερβίων

4 Ιουνίου 2025
Επεμβατική Ακτινολογία. Γράφει ο ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος Γιώργος Ζιμπιλίδης

Επεμβατική Ακτινολογία. Γράφει ο ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος Γιώργος Ζιμπιλίδης

4 Ιουνίου 2025
ΤΣΙΓΑΡΑ

Ξεκινά η τηλεφωνική γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για όσους θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα

4 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνειδητή απόκρυψη της υποχρέωσης δημόσιας διαβούλευσης του Περιφερειακού Χωροταξικού, από τον Περιφερειάρχη κ. Αμανατίδη

sierafm by sierafm
20 Σεπτεμβρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ
0
SHARES
31
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με το ΦΕΚ 398 στις 19 Ιουνίου 2024, δημοσιεύτηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Δυτικής Μακεδονίας.

Προϊόν πολύχρονων προσπαθειών με υπεύθυνο και συντονιστή το Υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρώτο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΠΠΧΣΑΑ) εγκρίθηκε με την Υ.Α. 26295 το 2003.

Ακολούθησε μελέτη αξιολόγησης, αναθεώρησης και εξειδίκευσης του ΠΠΧΣΑΑ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Επ’ αυτής γνωμοδότησε το Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας στις 04.03.2013 και απεστάλησαν οι παρατηρήσεις στη Δ/νση Χωροταξικού Σχεδιασμού, η οποία συνέταξε και ενέκρινε σχετική έκθεση υπ. Αρ. 39002/20.08.2013.

Κατόπιν ενδιάμεσων σταδίων, ακολουθεί η έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης της οικείας ΣΜΠΕ, υπό την αιγίδα της Δ/νσης Χωροταξικού Σχεδιασμού, με δημοσίευση της έναρξής της σε εφημερίδες πανελλήνιας εμβέλειας.

Γνωμοδοτεί επί της μελέτης αξιολόγησης και της ΣΜΠΕ το Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας, αποστέλλοντας τα σχετικά έγγραφα προς τη Δ/νση Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Σε συνέχεια ενδιάμεσων σταδίων, η Γεν. Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος αποφασίζει για την έγκριση της οριστικής παραλαβής της μελέτης αναθεώρησης και εξειδίκευσης του ΠΠΧΣΑΑ Δυτικής Μακεδονίας και η Δ/νση Περιφερειακή Αδειοδότηση του Υπ.ΕΝ. εισηγείται για την έγκριση της ΣΜΠΕ του ΠΠΧΣΑΑ Δυτικής Μακεδονίας.

Όμως η ηγεσία του Υπ.ΕΝ το 2018, δεν προχωρά στην έγκριση του νέου ΠΠΧΣΑΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και το θέμα θα απασχολήσει τη νέα Περιφερειακή Αρχή το 2019. Η νέα ηγεσία του Υπ.ΕΝ εκφράζει τη διάθεση έγκρισης του χωροταξικού σχεδίου, αφού προηγουμένως επικαιροποιήσει την αρχική μελέτη. Τα νέα δεδομένα για απολιγνιτοποίηση έως το 2028 δημιουργούν νέες εξελίξεις που όφειλαν να αποτυπωθούν στο υπό έγκριση ΠΠΧΣΑΑ.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συστήνει ομάδα εργασίας για να συνδράμει στο έργο του Υπουργείου. Ζητά από τους φορείς της περιοχής τις απόψεις τους για το Χωροταξικό με βάση τις νέες συνθήκες, για το μέλλον της περιοχής και αφού επεξεργάζεται το υλικό που συγκέντρωσε, αποστέλλει σχετικό υπόμνημα στο Υπουργείο.

Κατόπιν ολοκλήρωσης της επικαιροποίησης, η ΔΙ.Π.Α. διαβιβάζει με το υπ. Αρ. 89647/5929/01.09.2023 έγγραφό της προς τη Δημόσια Διοίκηση και τις αρμόδιες Δ/νσεις των συναρμόδιων Υπουργείων και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας έγγραφες παρατηρήσεις επί του Φακέλου Περιβαλλοντικού Προελέγχου για την προσαρμογή του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Δυτικής Μακεδονίας, με βάση το σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Το έγγραφο κοινοποιείται προς ενημέρωση και στο γραφείο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.

Ακολουθεί νέο έγγραφο – απόφαση της ΔΙΠΑ (υπ. Αρ. 15512/1026/12.02.2024) που απορρίπτει την απαίτηση νέας Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΠΕ) της τροποποίησης του Περιβαλλοντικού Χωροταξικού Πλαισίου (ΠΧΠ) Δυτικής Μακεδονίας με βάση το ΣΔΑΜ. Η αιτιολογία είναι ότι η Απολιγνιτοποίηση βάση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) δεν διαμορφώνει νέα δεδομένα περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε να απαιτηθεί νέα εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΠΧΠ δυτικής Μακεδονίας!!!

Με το έγγραφο, που κοινοποιείται στο γραφείο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και όφειλε να ελέγξει την εφαρμογή του, η ΔΙΠΑ καλούσε επίσης την αρμόδια Δ/νση Χωροταξικού Σχεδιασμού να προβεί εντός δέκα (10) ημερών σε κοινοποίηση της απόφασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) Δυτικής Μακεδονίας για να λάβει γνώση και σε δημοσιοποίηση της στον τοπικό τύπο ή σε μία εφημερίδα ευρύτερης περιφερειακής ή εθνικής εμβέλειας για να λάβουν γνώση οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ΚΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ 107017/28.08.2006).

Η βασική αυτή πράξη της υποχρεωτικής ενημέρωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας για ένα κεφαλαιώδους σημασίας θέμα για το μέλλον της Περιφέρειάς μας, ουδέποτε έλαβε χώρα στο ανώτερο όργανο δημοκρατικού προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στο ευρύ κοινό.

Χωρίς καμία δικαιοδοσία, ο Περιφερειάρχης κ. Αμανατίδης απέκρυψε συνειδητά την υποχρέωση αυτή για τη διαφάνεια και την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

Επιδεικνύοντας αντιδημοκρατική συμπεριφορά προς το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και αμέλεια για τις υποχρεώσεις του, ζημιώνει καίρια τα συμφέροντα της Δυτικής Μακεδονίας αποκλείοντας εκουσίως και εντελώς άδικα το νόμιμο δικαίωμα για διαβούλευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας του νέου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας μας.

Ιδιαίτερα δε στην πιο κρίσιμη φάση της απολιγνιτοποίησης και εφαρμογής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που ανατρέπει εκ βάθρων τα περιβαλλοντικά δεδομένα και δημιουργούνται τετελεσμένα εντελώς διαφορετικά από προβλέψεις παλαιότερων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εις βάρος των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

Καλούμε τον ίδιο και τους συμβούλους της συμπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των πολιτών και της ιστορίας της Δυτικής Μακεδονίας, δεδομένου ότι το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο θα καθορίσει σημαντικά το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας για τα πολλά επόμενα χρόνια. Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συστρατευθούν μαζί μας και όχι απέναντι, στον αγώνα για την απόρριψη του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου για τη διαβούλευση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας.

Στο ίδιο μέτωπο και με την Περιφερειακή Ένωση των Δήμων (ΠΕΔ) της Δυτικής Μακεδονίας με την ομόφωνη απόφασή της.

Χωρίς υπεκφυγές, να στηρίξουν την προσφυγή σύσσωμης της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού συμβουλίου, κατά του νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Y.Γ. Επισυνάπτεται το υπ. Αρ. 15512/1026/12.02.2024 επίμαχο έγγραφο του Υπ.ΕΝ που ορίζει ξεκάθαρα την υποχρεωτική ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και τη δημοσιοποίηση της απόφασης επί των νέων εξελίξεων για τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις για το νέο χωροταξικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: Γιώργος Κασαπίδης
Previous Post

Καστοριά: Κλοπή σε οικία στο Άργος Ορεστικό – Άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν χρυσαφικά και λίρες

Next Post

Αναβάλλεται η Γιορτή Καπνού στο Μικρόκαστρο λόγω των καιρικών συνθηκών

Next Post
Αναβάλλεται η Γιορτή Καπνού στο Μικρόκαστρο λόγω των καιρικών συνθηκών

Αναβάλλεται η Γιορτή Καπνού στο Μικρόκαστρο λόγω των καιρικών συνθηκών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Βοΐου: Έναρξη με μια υπέροχη έκθεση γλυπτικής για τις Γιορτές Βοΐου «Πέλεκον 2025». Βίντεο και φωτογραφίες
  • Φωτιά σε αυτοκίνητο στο ύψος των Πετρανών – Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
  • 5 Ιουνίου: Ημέρα για το Περιβάλλον από τον Σπάρτακο
  • Δήμος Κοζάνης: Εργασίες ασφαλτόστρωσης πέριξ της πλατείας Λασσάνη στις 5 και 6 Ιουνίου 2025
  • Γρεβενά: Συνελήφθη 20χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  2. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  3. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  4. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  5. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr