Η αλλαγή βασίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΑΔΑ: 99ΤΤ46ΜΤΛΠ-Ν7Φ) που εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 5099/2024 και εντάσσεται στις ευρύτερες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους. Η εφαρμογή έχει στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και της διακίνησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου, αρμόδιοι υπάλληλοι των δημόσιων υπηρεσιών μπορούν να δημιουργούν το ψηφιακό αντίγραφο της ταυτότητας μέσω ειδικής διαδικασίας, με χρήση κωδικών Δημόσιας Διοίκησης. Η ταυτοποίηση των στοιχείων γίνεται αυτόματα μέσω της διαλειτουργικότητας με το Μητρώο Δελτίων Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το τελικό έγγραφο φέρει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ασφαλείας (QR code, μοναδικός κωδικός επαλήθευσης και ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και ισχύει ως γνήσιο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή.
Για τη δημιουργία του ψηφιακού αντιγράφου δελτίου ταυτότητας οι αρμόδιοι υπάλληλοι εισάγουν:
• τα 3 πρώτα γράμματα από τα ονοματεπωνυμικά στοιχεία και το πατρώνυμο καθώς και το έτος γέννησης του πολίτη,
• τον ΑΔΤ του πολίτη,
• τον 6ψήφιο κωδικό της διαδικασίας στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών – ΜΙΤΟΣ για την οποία ζητείται αντίγραφο δελτίου ταυτότητας,
• (αν δεν βρεθεί διαδικασία στο ΜΙΤΟΣ) τον τίτλο της διαδικασίας,
• και τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία υποβολής αιτήματος του πολίτη.
Στη συνέχεια και προκειμένου να εκδοθεί το ψηφιακό αντίγραφο εκτελούνται από το σύστημα οι έλεγχοι ορθότητας των στοιχείων και ισχύος του δελτίου ταυτότητας. Εφόσον επαληθευτούν τα ανωτέρω στοιχεία μέσω διαλειτουργικότητας με το Μητρώο Δελτίων
Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας, εκδίδεται το ψηφιακό αντίγραφο δελτίου ταυτότητας και ενσωματώνεται σε έγγραφο όπου αποτυπώνονται:
• το όνομα, το επώνυμο και ο φορέας του δημοσίου υπαλλήλου που εκδίδει το αντίγραφο δελτίου ταυτότητας,
• ο τίτλος της διαδικασίας για την οποία έγινε η έκδοση και ο αριθμός πρωτοκόλλου αιτήματος του πολίτη,
• τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας του πολίτη.
Ποιες είναι οι εξαιρέσεις
Η χρήση του φυσικού φωτοαντιγράφου παραμένει δυνατή μόνο σε τρεις περιπτώσεις:
- Αν τα στοιχεία ταυτότητας είναι ελλιπή ή λανθασμένα.
- Αν η ταυτότητα είναι «παλαιού τύπου» (εκδοθείσα πριν τον Σεπτέμβριο του 2023).
- Αν δεν είναι εφικτή η δημιουργία του ψηφιακού αντιγράφου για ταυτότητες «νέου τύπου» ID-1, τότε ο υπάλληλος ζητεί υποστήριξη μέσω της πλατφόρμας.
Η νέα διαδικασία είναι υποχρεωτική για όλους τους δημόσιους φορείς, που καλούνται να αποδεχτούν το ψηφιακό αντίγραφο χωρίς πρόσθετες ενέργειες ή αιτήματα προς τον πολίτη.