• Latest
κορονοιος, γριπη

COVID-19: Τηρήστε 5 αρχές για να μην κολλήσετε μέσα στο σπίτι ακόμα και αν είστε μαζί με άτομα που ασθενούν

14 Δεκεμβρίου 2020
ασεπ

ΑΣΕΠ: Έρχονται πάνω από 2.000 μόνιμες προσλήψεις – Σε ποιες περιοχές θα καλυφθούν θέσεις για ΑμεΑ

8 Σεπτεμβρίου 2025
ιδρωτας

Τι αποκαλύπτει η μυρωδιά του σώματος για την υγεία μας – Ποιες ασθένειες «μυρίζουν» περίεργα

8 Σεπτεμβρίου 2025
Αδιόρατα σημάδια στα πόδια που μαρτυρούν ότι η καρδιά κινδυνεύει – Μην τα αγνοήσετε

Αδιόρατα σημάδια στα πόδια που μαρτυρούν ότι η καρδιά κινδυνεύει – Μην τα αγνοήσετε

8 Σεπτεμβρίου 2025
καιρός

Καιρός: Άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ και τοπικές βροχές ή καταιγίδες – Έως 33 βαθμούς η θερμοκρασία

8 Σεπτεμβρίου 2025
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Με τραύματα από μαχαίρι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο δύο άνδρες

8 Σεπτεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Νεαροί εισήγαγαν, μέσω ταχυδρομικού δέματος, 62 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

8 Σεπτεμβρίου 2025
Σούπερ μάρκετ, super market

Ανήλικες έκλεψαν σε σούπερ μάρκετ και ξυλοκόπησαν εργαζόμενες για να ξεφύγουν

8 Σεπτεμβρίου 2025
φορολογια

Πώς η ΑΑΔΕ έπιασε γνωστό τράπερ για φοροδιαφυγή – Το ρολόι των 116.000 ευρώ που τον πρόδωσε

8 Σεπτεμβρίου 2025
ΛΙΜΕΝΙΚΟ

Διασώθηκε οικογένεια Αυστριακών στον κόλπο του Αγίου Όρους – Ανατράπηκε το σκάφος τους

8 Σεπτεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Ήττα για τον Μακεδονικό Σιάτιστας στην 1η Φάση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος

7 Σεπτεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Στο νοσοκομείο 59χρονος που υπέστη καρδιακό επεισόδιο στην διάρκεια αγώνα δρόμου

Πτολεμαΐδα: Στο νοσοκομείο 59χρονος που υπέστη καρδιακό επεισόδιο στην διάρκεια αγώνα δρόμου

7 Σεπτεμβρίου 2025
Πρόσκληση στην παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων του 1ου σταδίου της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) Δήμου Σερβίων

Δήμος Κοζάνης: Ανοιχτή Πρόσκληση στους Δημότες και Φορείς για την Παρουσίαση των Εναλλακτικών Σεναρίων του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

7 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

COVID-19: Τηρήστε 5 αρχές για να μην κολλήσετε μέσα στο σπίτι ακόμα και αν είστε μαζί με άτομα που ασθενούν

sierafm by sierafm
14 Δεκεμβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος, γριπη
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Η πανδημία του νέου κορονοϊού βρίσκεται στο ζενίθ της, ακριβώς την στιγμή που τα εμβόλια αρχίζουν να κυκλοφορούν στις δυτικές χώρες. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη καταγράφουν ένα χειμερινό πανδημικό κύμα που ξεπέρασε εκείνο της περασμένης άνοιξης.

Πολλοί παράγοντες κάνουν την COVID-19 ακόμη πιο επικίνδυνη από ό,τι πριν από 8 μήνες. Ο ψυχρότερος καιρός έχει ωθήσει περισσότερους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους και εκεί είναι που ο κορονοϊός εξαπλώνεται περισσότερο, καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να μαζεύονται με άλλους χωρίς να σέβονται τα υγειονομικά μέτρα που ακολουθούν σε δημόσιους χώρους.

Η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω το κύμα COVID-19, με τους ειδικούς υγείας να προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Αλλά η ελπίδα δεν χάνεται εντελώς και οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν πρόσθετες προφυλάξεις σε εσωτερικούς χώρους που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Αυτό ισχύει και για τις συναντήσεις μέσα στο σπίτι, όπως αναμένεται να γίνει στα οικογενειακά τραπέζια των Χριστουγέννων.

Γερμανοί ερευνητές κατέληξαν σε κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο της κυκλοφορίας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και την μείωση του κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού.

Η ομάδα που ονομάζεται German Working Committee on Particulate Matter δημοσίευσε τις συστάσεις της διαδικτυακά, διαθέσιμες με ένα κλικ ΕΔΩ.

Συνοπτικά τα προτεινόμενα μέτρα ενάντια στην μετάδοση της COVID-19 μέσα στο σπίτι είναι τα παρακάτω:

  1. Μάσκες (ιδεατά τύπου Ν95): “Πρέπει να είναι υποχρεωτικοί σε πολλούς τομείς, αντί για τις απλές μάσκες υγιεινής”, γράφουν οι συγγραφείς.
  2. Εξαερισμός του χώρου: Όσα περισσότερα παράθυρα είναι ανοιχτά, τόσο το καλύτερο. Είναι αποτελεσματικός και φθηνός τρόπος ανανέωσης του αέρα στο σπίτι.
  3. Συστήματα εξαερισμού: Ο αέρας πρέπει να εξάγεται προς τα πάνω μέσω αναρρόφησης και να φιλτράρεται κατάλληλα εάν πρέπει να επιστρέψει στον χώρο (ανακύκλωση). Οι ερευνητές συνιστούν ότι αυτά τα συστήματα εξαερισμού πρέπει να λειτουργούν σε χώρους όπως αίθουσες διδασκαλίας, εστιατόρια, νοσοκομεία, λεωφορεία και τρένα.
  4. Συστήματα καθαρισμού του αέρα: Η χρήση τέτοιων μηχανημάτων (ιονιστές και φίλτρα αέρος) ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου είναι κρίσιμη.
  5. Όχι ανεμιστήρες: Οι ανεμιστήρες (είτε δαπέδου, είτε οροφής) αναδεύουν αέρα, πιθανότατα διατηρώντας τα σωματίδια του ιού στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη σημασία της σωστής ροής αέρα και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Η Γερμανία έχει ήδη εκδώσει οδηγίες πριν από λίγους μήνες, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να αερίζουν τα σπίτια τους και άλλους εσωτερικούς χώρους για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Ο Αμερικανός επικεφαλής για τα ζητήματα της πανδημίας, δρ. Anthony Fauci, απηχούσε αυτές τις ίδιες απόψεις πριν από λίγες εβδομάδες, λέγοντας στους πολίτες να φορούν μάσκες στο σπίτι, εάν βρίσκονται εν τη παρουσία ατόμων που ενδέχεται να είναι ασθενείς, καθώς και να αερίζουν συχνά τα σπίτια τους.

COVID-19: Η κίνηση των σωματιδίων στον αέρα εσωτερικού χώρου

Οι Γερμανοί επιστήμονες εξηγούν το γιατί ο κίνδυνος μόλυνσης σε εσωτερικούς χώρους είναι τόσο σημαντικός και γιατί έχει σημασία ο εξαερισμός. Παραθέτουν μάλιστα την ακόλουθη σχηματική αναπαράσταση του μεγέθους των αερολυμάτων και των σταγονιδίων που αποβάλλονται από την μύτη και το στόμα:

  • όταν αναπνέουμε (Α)
  • όταν μιλάμε, τραγουδάμε και φωνάζουμε (Β) και
  • όταν φτερνιζόμαστε και βήχουμε (C)

COVID-19

Τα σωματίδια A είναι τα μικρότερα και μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα και να επιπλέουν στην ατμόσφαιρα, ενώ τα σταγονίδια C είναι πιθανό να πέσουν στο έδαφος και σε επιφάνειες μέσα σε δευτερόλεπτα.

Όσα περισσότερα άτομα βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα δωμάτιο, τόσα περισσότερα σωματίδια A, B και C μπορούν να συσσωρευτούν στον αέρα και ο κίνδυνος μόλυνσης να αυξηθεί, ειδικά εάν ο χώρος δεν αερίζεται. Τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα ενέχουν παρόμοιους κινδύνους.

Ο εξαερισμός (ειδικά ο διασταυρούμενος εξαερισμός, όπου οι πόρτες και τα παράθυρα ανοίγουν ταυτόχρονα και κάνουν διαμπερές το δωμάτιο) μπορούν να διαλύσουν τα αιωρούμενα σωματίδια.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο σωστός αερισμός επιβάλλεται σε εσωτερικούς χώρους που βασίζονται στον κλιματισμό. Ο αέρας πρέπει να κινείται προς τα πάνω από το έδαφος γιατί αυτή είναι η φυσική κίνηση των αερολυμάτων και των σταγονιδίων. Όταν εκπνέουμε αυτά τα σωματίδια, τείνουν να πλησιάζουν στην οροφή ενός δωματίου καθώς ανεβαίνουν μαζί με τον θερμό αέρα την εκπνοής μας. Αλλά αν το air condition ή ο ανεμιστήρας φυσάει τον αέρα προς τα κάτω, τα σταγονίδια θα επιστρέψουν.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας προσώπου ακόμα και μέσα στο σπίτι, της κοινωνικής απόστασης, της υγιεινής των χεριών και του σωστού αερισμού, οι οικογένειες που θέλουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης σε εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, δεν υπάρχει τρόπος να αποκλείσετε την εξάπλωση του κορονοϊού και η μόλυνση είναι πιθανή ακόμα και αν τηρούνται όλες οι άνωθεν συστάσεις.

Πηγή: https://bgr.com

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

8 τροφές που βοηθούν στον ύπνο

Next Post

Πανελλαδικές: Βαθμολογικό όριο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια

Next Post
εξετασεις, σχολειο

Πανελλαδικές: Βαθμολογικό όριο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΑΣΕΠ: Έρχονται πάνω από 2.000 μόνιμες προσλήψεις – Σε ποιες περιοχές θα καλυφθούν θέσεις για ΑμεΑ
  • Τι αποκαλύπτει η μυρωδιά του σώματος για την υγεία μας – Ποιες ασθένειες «μυρίζουν» περίεργα
  • Αδιόρατα σημάδια στα πόδια που μαρτυρούν ότι η καρδιά κινδυνεύει – Μην τα αγνοήσετε
  • Καιρός: Άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ και τοπικές βροχές ή καταιγίδες – Έως 33 βαθμούς η θερμοκρασία
  • Με τραύματα από μαχαίρι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο δύο άνδρες

Πρόσφατα σχόλια

  1. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  2. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  3. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. R-G στο Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr