• Latest
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

Πόσα βήματα τη μέρα χρειάζονται για προστατεύετε την καρδιά σας

3 Φεβρουαρίου 2021
ΚΚΕ

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Metlen Εnergy & Metals ενάντια στην υγεία και τη ζωή των κατοίκων της Αχλάδας

4 Αυγούστου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: Η μονάδα καύση απορριμμάτων στην Κοζάνη επίσημα σε διαβούλευση από το Υπουργείο – Ο λόγος ανήκει στην τοπική κοινωνία

4 Αυγούστου 2025
 Εφορεία Αρχαιοτήτων: Μουσική εκδήλωση με τίτλο “Στου φεγγαριού την αγκαλιά”

 Εφορεία Αρχαιοτήτων: Μουσική εκδήλωση με τίτλο “Στου φεγγαριού την αγκαλιά”

4 Αυγούστου 2025
Επιμελητήριο Κοζάνης: Υποβολή Δικαιολογητικών – Σεμινάριο Τεχνικού Ασφαλείας

Επιμελητήριο Κοζάνης: Υποβολή Δικαιολογητικών – Σεμινάριο Τεχνικού Ασφαλείας

4 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Ενημερωτικά σημειώματα από τη Δημοτική Αστυνομία για την έναρξη εφαρμογής του Κ.Ο.Κ. στο κέντρο της Σιάτιστας

Ένας νεκρός, ένας βαριά τραυματίας και έξι ελαφρά τον Ιούλιο στην Δυτική Μακεδονία

4 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη 48χρονος αλλοδαπός στη Φλώρινα,  διότι εκκρεμούσε σε βάρος του απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Νάξου

4 Αυγούστου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης για ΟΠΕΚΕΠΕ και Καλλιόπη Σεμερτζίδου

4 Αυγούστου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους »  -408- τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

4 Αυγούστου 2025
Αντί για Ορυκτό Αέριο ένα πρόγραμμα «Απόλλων» με ενέργεια από Α.Π.Ε. για τις Τηλεθερμάνσεις

Λ. Ιωαννίδης: Πολιτική Δικαίωση η δικαστική απόφαση κατά της ΔΕΗ για το εξασθενές Χρώμιο

4 Αυγούστου 2025
Επισκέψεις Αμανατίδη σε Κουκουτάρη και ΒΙΕΚΚΟ

Επισκέψεις Αμανατίδη σε Κουκουτάρη και ΒΙΕΚΚΟ

4 Αυγούστου 2025
Το πλέον ώριμο project καύσης σκουπιδιών στην Ελλάδα η νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

Συγκέντρωση υπογραφών κατά της καύσης απορριμμάτων από την Κίνηση Πολιτών Πτολεμαΐδας

4 Αυγούστου 2025
ΑΡΧΑΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΗ

Προκηρύχθηκαν τέσσερις θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών

4 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 4 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσα βήματα τη μέρα χρειάζονται για προστατεύετε την καρδιά σας

sierafm by sierafm
3 Φεβρουαρίου 2021
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με πόσα βήματα την ημέρα μειώνεται ο κίνδυνος για την καρδιά μας; Πρέπει να είναι ο στόχος μας τα 10.000 βήματα ή αρκούν και λιγότερα π.χ. τα μισά; Ποιος είναι ο καλύτερος στόχος που μπορούμε να βάλουμε στο καθημερινό μας περπάτημα; Οι ειδικοί έχουν όλες τις απαντήσεις

Για να είμαστε υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση, συχνά οι ειδικοί μάς υπενθυμίζουν ότι πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον 10.000 βήματα ημερησίως. Μπορεί κάτι τέτοιο να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ειδικά όταν η ημέρα μας είναι γεμάτη δουλειές και υποχρεώσεις, οι περισσότεροι, όμως, γνωρίζουμε ότι ο στόχος αυτός είναι σημαντικός. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το από πού προήλθε.

Όπως αναφέρει η Lindsay Bottoms University of Hertfordshire, ο στόχος των 10.000 βημάτων προήλθε από έναν βηματομετρητή που βγήκε στην αγορά της Ιαπωνίας το 1965. Έκτοτε, οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει τον στόχο αυτό διαπιστώνοντας ότι τα 10.000 βήματα την ημέρα πράγματι βελτιώνουν την καρδιακή και ψυχική υγεία και μειώνουν -ως ένα βαθμό- τον κίνδυνο διαβήτη. Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι που ο στόχος αυτός έχει παραμείνει μέχρι σήμερα απαράλλαχτος, αν και αυθαίρετος.

Παρόλο, όμως, που κάποιες έρευνες έχουν δείξει οφέλη για την υγεία από τα 10.000 βήματα, πρόσφατη έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, περίπου 4.400 βήματα ημερησίως είναι αρκετά για να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου στις γυναίκες, συγκριτικά με τα 2.700 βήματα.

Με τον κορυφαίο στόχο στην εν λόγω έρευνα να είναι τα 7.5000 βήματα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσα περισσότερα βήματα έκανε κάποιος, τόσο πιο μικρός ήταν και ο κίνδυνος θανάτου του. Δεν παρατηρήθηκαν, πάντως, επιπρόσθετα οφέλη από τα περισσότερα από 7.500 βήματα. «Και παρόλο που παραμένει αβέβαιο αν παρόμοια αποτελέσματα θα παρατηρούνταν και στους άνδρες, τα ευρήματα αυτά αποτελούν ένα παράδειγμα για το πώς η λίγη παραπάνω κίνηση κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου», επισημαίνει η Δρ. Bottoms.

Την στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτρια έντασης φυσική δραστηριότητα εβδομαδιαίως για τους ενήλικες (ή 75 λεπτά υψηλής έντασης φυσική δραστηριότητα), η έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δείχνει, επιπλέον, ότι ακόμα και η χαμηλής έντασης σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την υγεία -αν και η μέτριας έντασης τη βελτιώνει σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι κάθε βήμα μέσα στην ημέρα μπορεί να συνεισφέρει στον στόχο των 150 λεπτών δραστηριότητας.

Η φυσική δραστηριότητα μπορεί, επίσης, να μετριάσει τις βλάβες που προκαλεί η καθιστική ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που κάθονται για περισσότερες από οκτώ ώρες κάθε ημέρα έχουν 59% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους κάθονται λιγότερες από τέσσερις ώρες. Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως ακόμη και 60-75 λεπτά μέτριας έντασης σωματική άσκηση κάθε ημέρα, φαινόταν πως εξάλειφαν αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου. «Επομένως, ίσως ακόμα κι ένα γρήγορο περπάτημα θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της μακρόχρονης καθιστικής ζωής», προσθέτει η Δρ. Bottoms.

Άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας απέδειξε ότι αν κάποιος κάνει καθημερινά λιγότερα από 5.000 βήματα, το σώμα του είναι λιγότερο ικανό να μεταβολίσει το λίπος της επόμενης ημέρας και η συγκέντρωση του λίπους μπορεί με τη σειρά της να αυξήσει τις πιθανότητες του ατόμου να αναπτύξει καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται περαιτέρω και από προηγούμενη έρευνα που έδειχνε ότι οι άνθρωποι που έκαναν λιγότερα από 4.000 βήματα την ημέρα δεν μπορούσαν να αναστρέψουν τον μειωμένο μεταβολισμό του λίπους.

Ως εκ τούτου, καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, όπως ο αριθμός των βημάτων που κάνουμε καθημερινά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου βελτιώνοντας την υγεία και περιορίζοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, όπως η άνοια και ορισμένα είδη καρκίνου. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, βελτιώνει και καταστάσεις υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2. Η άσκηση μπορεί, επιπλέον, να συμβάλει στη βελτίωση και διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Με βάση τρέχουσες έρευνες, φαίνεται πάντως ότι τα 10.000 βήματα ημερησίως δεν είναι απαραίτητα για οφέλη για την υγεία, καθώς έως και τα μισά αποδεικνύονται αρκετά ωφέλιμα.

Συμπερασματικά η ειδικός συμβουλεύει πως αν κάποιος θέλει να αυξήσει τα βήματα που κάνει καθημερινά ή απλώς να κινείται περισσότερο, ένας εύκολος τρόπος για να το πετύχει είναι να αυξήσει τον τωρινό αριθμό βημάτων κατά 2.000 ημερησίως. Άλλοι εύκολοι τρόπο για να κινείται περισσότερο καθημερινά περιλαμβάνουν τη μετάβαση στη δουλειά πεζή (όπου αυτό είναι εφικτό) ή τη συμμετοχή σε διαδικτυακά προγράμματα άσκησης. Οι συναντήσεις με φίλους για περπάτημα -και όχι απλά για ένα καφέ- μπορεί, επίσης, να αποδειχθεί χρήσιμη συμβουλή, ενώ δεδομένου και του ότι έστω και η ελάχιστη φυσική δραστηριότητα επηρεάζει θετικά την υγεία, ακόμα και τα τακτικά σύντομα διαλείμματα για κίνηση κατά τη διάρκεια της δουλειάς στο γραφείο θα βοηθήσουν ώστε να είστε περισσότερο δραστήριοι σωματικά.

Πηγή: ygeiamou

Tags: ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ
Previous Post

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή τηλεθέρμανσης λόγω βλάβης

Next Post

Σοκάρει η υπόθεση αποπλάνησης 13χρονου μαθητή από καθηγήτριά του

Next Post
παιδι,βια, βιασμος

Σοκάρει η υπόθεση αποπλάνησης 13χρονου μαθητή από καθηγήτριά του

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ερώτηση του ΚΚΕ για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Metlen Εnergy & Metals ενάντια στην υγεία και τη ζωή των κατοίκων της Αχλάδας
  • Π. Κουκουλόπουλος: Η μονάδα καύση απορριμμάτων στην Κοζάνη επίσημα σε διαβούλευση από το Υπουργείο – Ο λόγος ανήκει στην τοπική κοινωνία
  •  Εφορεία Αρχαιοτήτων: Μουσική εκδήλωση με τίτλο “Στου φεγγαριού την αγκαλιά”
  • Επιμελητήριο Κοζάνης: Υποβολή Δικαιολογητικών – Σεμινάριο Τεχνικού Ασφαλείας
  • Ένας νεκρός, ένας βαριά τραυματίας και έξι ελαφρά τον Ιούλιο στην Δυτική Μακεδονία

Πρόσφατα σχόλια

  1. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  2. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  3. Διεξάγεται τον Αύγουστο ο διασυλλογικός αγώνας Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου - Boat & Fishing στο Έγκριση διεξαγωγής διασυλλογικού αγώνα Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου, ανοιχτών συμμετοχών, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου από τις 8 Αυγούστου 2025 ως τις 10 Αυγούστου 2025
  4. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  5. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr