Στη Μασσαλία, Γαλλία, ολοκλήρωσε τις επισκέψεις ανταλλαγής εμπειριών το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του έργου ECOWASTE4FOOD, που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe. Η επίσκεψη συνδιοργανώθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Provence – Alpes – Côte d’Azur (PACA) από τη Γαλλία και περιλάμβανε επισκέψεις σε τοπικούς φορείς (stakeholders) καθώς και στα γραφεία της Περιφέρειας PACA.
Στην επίσκεψη συμμετείχαν η Υπεύθυνη Έργου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας και ο Τεχνικός Σύμβουλος. Στόχος της επίσκεψης ήταν η επισκόπηση και ανάλυση οικολογικών καινοτομιών που εφαρμόζονται στη Νότια Γαλλία και έχουν ως αποτέλεσμα την αξιοποίηση ή τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων. Επιπλέον, στόχος ήταν η συζήτηση περιφερειακών προγραμμάτων χρηματοδότησης επενδύσεων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων στην κυκλική οικονομία και στη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων της Περιφέρειας PACA ώστε τα συμπεράσματα που θα εξάγονταν να χρησιμοποιηθούν στη βελτίωση και οριστικοποίηση του Σχεδίου Δράσης του ΠΤΑΔΜ για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων στη Δυτική Μακεδονία.
Στην Ad-Hoc επίσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Περιφέρεια Wielkopolska της Πολωνίας, ως αποτέλεσμα του κοινού ενδιαφέροντος με το ΠΤΑΔΜ στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Περιφέρειας PACA.
Η επίσκεψη διήρκεσε 2 ημέρες, ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου 2018 και ολοκληρώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου. Η 1η ημέρα περιλάμβανε επισκέψεις στον δήμο Châteauneuf-les-Martigues όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα μείωσης των απορριμμάτων τροφίμων στις σχολικές καντίνες του δήμου, και στην εταιρία CETA στην Aubagne όπου παρουσιάστηκε ο τρόπος αξιοποίησης των απούλητων λαχανικών και φρούτων του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας. Η 2η ημέρα περιλάμβανε τη συνάντηση με στελέχη της Περιφέρειας PACA από τη Γαλλία και της Περιφέρειας Wielkopolska από την Πολωνία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας PACA παρουσίασε τα περιφερειακά προγράμματα χρηματοδότησης επενδύσεων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων στην κυκλική οικονομία και στην αξιοποίηση και μείωση των απορριμμάτων τροφίμων ενώ ακολούθησε συζήτηση για εκείνες τις παραμέτρους των προγραμμάτων που οδήγησαν στην επιτυχία τους και μπορούν να αναπαραχθούν στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας.
Η Ad-Hoc επίσκεψη αποτέλεσε την τελευταία δράση ανταλλαγής εμπειριών του έργου ECOWASTE4FOOD και έκλεισε ένα κύκλο επισκέψεων σε διαφορετικές Ευρωπαϊκές περιφέρειες που οδήγησαν στη μορφοποίηση του Σχεδίου Δράσης για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων στη Δυτική Μακεδονία.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο ECOWASTE4FOOD στο https://www.interregeurope.eu/ecowaste4food/.