• Latest
κινητο, τηλεφωνο, ιντερνετ

Social media: Γιατί πρέπει να τα κλείσουμε για 7 μέρες

28 Αυγούστου 2024
Το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία – Διήμερη περιοδεία στην Π.Ε. Κοζάνης

Το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία – Διήμερη περιοδεία στην Π.Ε. Κοζάνης

9 Σεπτεμβρίου 2026
Η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. στη ΔΕΘ

Η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. στη ΔΕΘ

9 Σεπτεμβρίου 2026
24 – 28 Σεπτεμβρίου 2026 | Η Εμποροπανήγυρη Σερβίων επιστρέφει

24 – 28 Σεπτεμβρίου 2026 | Η Εμποροπανήγυρη Σερβίων επιστρέφει

9 Σεπτεμβρίου 2026
κλοπη αλυσιδας

Πτολεμαΐδα: Εξιχνιάσθηκε κλοπή 82χρονης με τη μέθοδο του εναγκαλισμού

9 Σεπτεμβρίου 2026
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Σιάτιστα: Τροχαίο ατύχημα στον περιφερειακό δρόμο

9 Σεπτεμβρίου 2026
Γρεβενά: Εορταστικό Πρόγραμμα Εμπορικών Καταστημάτων Πάσχα 2025

Ο Εμπορικός Σύλλογος Γρεβενών εκφράζει την έντονη απογοήτευση και τη βαθιά δυσαρέσκειά του για το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ

9 Σεπτεμβρίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Στη Διάσκεψη των Προέδρων  η Πτολεμαΐδα V από τον Π. Κουκουλόπουλο

9 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο του έργου «Μετρονόμος» (Metronome)

Δήμος Κοζάνης: Ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο του έργου «Μετρονόμος» (Metronome)

9 Σεπτεμβρίου 2026
Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης: Τσαντούλες σε όλα τα πρωτάκια

Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης: Τσαντούλες σε όλα τα πρωτάκια

9 Σεπτεμβρίου 2026
Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Ενορία Αγίου Νικολάου Σιάτιστας: Προσκυνηματική εκδρομή στην Παναγία Γοργοεπηκόου στο Σοχό

9 Σεπτεμβρίου 2026
Αγιασμοί στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Κοζάνης (Φωτογραφίες)

Πρόγραμμα Αγιασμών Σχολικών Μονάδων Δήμου Βοΐου

9 Σεπτεμβρίου 2026
ΠΑΣΟΚ: Περιοδεία κλιμακίου στο Δήμο Βοΐου

ΠΑΣΟΚ: Περιοδεία κλιμακίου στο Δήμο Βοΐου

9 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Social media: Γιατί πρέπει να τα κλείσουμε για 7 μέρες

sierafm by sierafm
28 Αυγούστου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κινητο, τηλεφωνο, ιντερνετ
0
SHARES
50
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι έρευνες αποκαλύπτουν όλο και περισσότερα στοιχεία τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα social media και την ψυχική μας υγεία με πολλές να συμφωνούν πως η χρήση τους έχει αρνητικό αντίκτυπο, ιδιαίτερα στα νεαρά άτομα. Ο τομέας που προκαλεί ιδιαίτερη μάλιστα ανησυχία είναι αυτός της εικόνας του σώματος που φαίνεται να επηρεάζει ως επί το πλείστον το γυναικείο φύλο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλά από τα δεδομένα που συνδέουν την εικόνα του σώματος και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι συσχετιστικά. Αυτό καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε εάν η χρήση τους προκαλεί σωματική δυσαρέσκεια στις γυναίκες ή εάν οι γυναίκες που ήδη παλεύουν με την εικόνα του σώματος μπορεί να είναι πιο πιθανό να στραφούν σε αυτά ως μέσο αντιμετώπισης της αγωνίας τους.

Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Γιόρκ στο Τορόντο εξέτασε εάν ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας από τα social media θα μπορούσε να βοηθήσει τις νέες γυναίκες να εκτιμήσουν εκ νέου το σώμα τους και τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η απάντηση είναι «ναι».

Πώς τα social media τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια και τις διατροφικές διαταραχές

Σκρολάροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς πώς τα social μπορούν να τροφοδοτήσουν διαταραχές που σχετίζονται με την εμφάνιση. Υπάρχουν ατελείωτες φωτογραφίες και βίντεο με γυναίκες που φαίνονται να έχουν το τέλειο σώμα, αψεγάδιαστο δέρμα και μεταξένια μαλλιά, γεγονός που μπορεί να κάνει άλλες γυναίκες να αισθάνονται πως πάντα κάτι τους λείπει. Αυτή η αίσθηση ότι δεν ανταποκρινόμαστε σε πολύ συγκεκριμένα πρότυπα μπορεί να οδηγήσει σε σωματική δυσαρέσκεια, ντροπή, ακόμα και διατροφικές διαταραχές.

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι γνωρίζουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αυτόν τον αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα του σώματός τους και χρησιμοποιούν στρατηγικές όπως το «unfollowing» λογαριασμών που εστιάζουν στο σώμα σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον αντίκτυπο. Αν και αυτό μπορεί να είναι ένα βήμα προς μια υγιή κατεύθυνση, το προτεινόμενο περιεχόμενο σε συνδυασμό με μια συνεχή ροή διαφημίσεων, καθιστούν αδύνατο τον πραγματικό έλεγχο του περιεχομένου της ροής.

Η έρευνα

Σε αυτή τη νέα μελέτη συμμετείχαν 66 φοιτήτριες οι οποίες δήλωσαν καθημερινοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που θα ήταν όμως πρόθυμες να τα κλείσουν για λίγες μέρες.

Η πρώτη φάση της μελέτης περιελάμβανε αξιολογήσεις ως προς τη σωματική ικανοποίηση και τη συνολική τους αυτοεκτίμηση. Οι συμμετέχουσες εγκατέστησαν επίσης μια εφαρμογή που θα παρακολουθούσε τη χρήση των social.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τις χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες:  στην πειραματική στην οποία έλαβαν οδηγίες να κάνουν ένα διάλειμμα από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στην ομάδα ελέγχου στην οποία οι γυναίκες θα χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως έκαναν συνήθως.

Μια εβδομάδα αργότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που έκαναν ένα διάλειμμα από τα social εμφάνισαν βελτιώσεις στο κομμάτι της αυτοεκτίμησης και αυξημένη ικανοποίηση από την εικόνα του σώματός τους, ειδικά εκείνες που κινδύνευαν περισσότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις των social.

Παρά τους περιορισμούς της μελέτης όπως το μικρό μέγεθος του δείγματος, τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και υπονοούν μια αιτιολογική σχέση μεταξύ της απομάκρυνσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της βελτίωσης της ψυχικής υγείας για τις νεαρές γυναίκες.

Όταν συναντήθηκαν με τους ερευνητές στη δεύτερη φάση της μελέτης, περισσότερες από τις μισές γυναίκες σε κατάσταση «διαλείμματος» είπαν ότι η αποφυγή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν δύσκολη, αλλά έγινε ευκολότερη μετά από μερικές ημέρες. Οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι οι γυναίκες ανέφεραν ότι αντικατέστησαν τον χρόνο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με συνήθειες πιο υγιεινές ή πιο ικανοποιητικές, όπως η συζήτηση με φίλους, το διάβασμα, η άσκηση και ο ύπνος.

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες σε σχέση με την εμφάνισή σας, γιατί να μην δοκιμάσετε να κλείσετε για λίγο τα social media; Σε αντίθεση με άλλες παρεμβάσεις ψυχικής υγείας, το διάλειμμα από τα social είναι δωρεάν και μπορεί να σας προσφέρει χρόνο για δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε χαρά, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πηγή: vita.gr

 

Tags: SOCIAL MEDIAΥΓΕΙΑ
Previous Post

Καιρός: Έρχεται «ψυχρή λίμνη» και φέρνει καταιγίδες στη χώρα – Οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων

Next Post

Αλλαγές ημερομηνιών συναυλιών: Στέλιος Ρόκκος (7/9) & Πέγκυ Ζήνα (8/9)

Next Post
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Αλλαγές ημερομηνιών συναυλιών: Στέλιος Ρόκκος (7/9) & Πέγκυ Ζήνα (8/9)

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία – Διήμερη περιοδεία στην Π.Ε. Κοζάνης
  • Η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. στη ΔΕΘ
  • 24 – 28 Σεπτεμβρίου 2026 | Η Εμποροπανήγυρη Σερβίων επιστρέφει
  • Πτολεμαΐδα: Εξιχνιάσθηκε κλοπή 82χρονης με τη μέθοδο του εναγκαλισμού
  • Σιάτιστα: Τροχαίο ατύχημα στον περιφερειακό δρόμο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  2. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  3. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  4. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  5. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr