• Latest
υπολογιστης

Τι αλλάζει από το 2025 στην ηλεκτρονική τιμολόγηση για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

21 Αυγούστου 2024
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Συνάδελφός της είχε γίνει αφόρητος με τη συμπεριφορά του – Συνελήφθη 35χρονος για stalking και παρενόχληση

18 Ιουλίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

65χρονος δέχτηκε κλωτσιά στο κεφάλι, γιατί έκανε παρατήρηση σε νεαρούς που σχολίασαν τον σκύλο του φίλου του

18 Ιουλίου 2026
Φορτηγό «σφήνωσε» και προκάλεσε ζημιά σε ιστορική πύλη

Φορτηγό «σφήνωσε» και προκάλεσε ζημιά σε ιστορική πύλη

18 Ιουλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Φυτεία με περισσότερα από 800 χασισόδεντρα εντόπισαν αστυνομικοί σε αποψιλωμένη δασική έκταση

18 Ιουλίου 2026
νεκροταφειο

34χρονος έκανε το μνήμα συγγενή του κρυψώνα για ναρκωτικά

18 Ιουλίου 2026
νοσοκομειο

Στα 25 τα κρούσματα σαλμονέλας – Τι έδειξαν τα αποτελέσματα από τα πρώτα δείγματα

18 Ιουλίου 2026
χρημα

Εφάπαξ: Έρχονται αλλαγές από το 2027 – Ποιοι θα το λάβουν αυξημένο

18 Ιουλίου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Ανήλικη λήστεψε μίνι μάρκετ με φαλτσέτα

18 Ιουλίου 2026
Νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω» 2026: Ποιοι δικαιούνται έως 36.000 ευρώ

«Ανακαινίζω 2026»: Διευρύνονται τα κριτήρια για τις κλειστές κατοικίες – Η νέα προθεσμία

18 Ιουλίου 2026
αγχος πονοκεφαλος πονος

Πρωινός πονοκέφαλος: 7 πιθανές αιτίες και πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό

18 Ιουλίου 2026
ΧΡΕΗ

Ρύθμιση οφειλών έως 72 δόσεις: Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος – Αναλυτικά η διαδικασία βήμα προς βήμα

18 Ιουλίου 2026
Στον Άρη Θεσσαλονίκης η Μιχαέλα Κουτσή από τη Γαλατινή

Στον Άρη Θεσσαλονίκης η Μιχαέλα Κουτσή από τη Γαλατινή

17 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 18 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τι αλλάζει από το 2025 στην ηλεκτρονική τιμολόγηση για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

sierafm by sierafm
21 Αυγούστου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
υπολογιστης
0
SHARES
60
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μεγάλες ανατροπές με την ηλεκτρονική τιμολόγηση έρχονται από την 1η Ιανουαρίου του 2025 για ένα εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς θα πραγματοποείται η αποκλειστική χρήση των δεδομένων μόνο μέσως της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myDATA.

Η βασική διαφοροποίηση σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι ότι πλέον η φορολόγηση και η συμπλήρωση των δηλώσεων του ΦΠΑ θα βασίζονται αποκλειστικά στα στοιχεία (έσοδα και έξοδα) που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA, με μηδενική δυνατότητα παρεκκλίσεων.

Αυτή η εξέλιξη κλείνει ένα ακόμη παράθυρο φοροαποφυγής και εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να ασκήσει μια πιο φιλολαϊκή φορολογική πολιτική, ενώ παράλληλα μπορεί να αποδεσμεύσει κονδύλια για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, από την επόμενη χρονιά, το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους εκτιμάται ότι θα επεκταθεί. Για τους υπόλοιπους, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα κλειδώσουν επιπλέον κωδικοί, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα παραποίησής τους προς ίδιον όφελος.

Τι αλλάζει από την επόμενη χρονιά

Το τοπίο μεταβάλλεται πλήρως από το 2025 με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, αφού η Εφορία πλέον δεν θα αποδέχεται και δεν θα αναγνωρίζει κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις, πέρα από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA.

Έτσι, παύουν να υφίστανται τα τελευταία «παράθυρα» αποκλίσεων στα έσοδα και τις δαπάνες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα στα ψηφιακά βιβλία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος να είναι προσυμπληρωμένες, με κωδικούς «κλειδωμένους», κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος θα υπολογίζεται αυτόματα.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Για έναν μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και επιχειρήσεων, μέσω της εξάλειψης των επιτρεπτών ορίων απόκλισης, αφαιρείται το «όπλο» των υπέρμετρων δαπανών (οι οποίες δεν συνοδεύονταν από τα αντίστοιχα παραστατικά), που οδηγούσε σε μείωση της τελικής φορολογικής επιβάρυνσης.

Μεταβατικό διάστημα έως το τέλος του έτους

  • Από 1ης Ιουλίου έως και 30ή Σεπτεμβρίου, τα περιθώρια για αποκλίσεις στενεύουν σε 10% για τα δεδομένα των εσόδων και σε 20% για τα έξοδα.
  • Από 1ης Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2024, μηδενίζονται οι αποκλίσεις στοιχείων στα έσοδα, ενώ στα δεδομένα των εξόδων θα υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό 5%.

Οριακές διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Εκτιμάται ότι στην παραπάνω αλλαγή θα προστεθεί μια «χειρουργικού» τύπου παρέμβαση, το περίγραμμα της οποίας θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και θα αφορά τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών, με στόχο «ένα πιο δίκαιο σύστημα», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.

Χωρίς να ανατρέπεται ο βασικός πυρήνας του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, οι διορθώσεις που σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο θα επικεντρωθούν στο κριτήριο του τζίρου, βάσει του οποίου προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, καθώς και στο κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας, το οποίο, ειδικά για ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, αυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα.

Εξετάζεται επίσης να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού και να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, καθώς ο φόβος του ελέγχου αποθαρρύνει τους αυτοαπασχολούμενους από το να ζητούν “κούρεμα” του φορολογικού λογαριασμού.

Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο για μείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.

Πηγή: cnn.gr

Tags: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Previous Post

Ανήλικος μετέφερε ηρωίνη με λεωφορείο

Next Post

Σιάτιστα, τώρα: Έκλεψαν ηλικιωμένη με τη μέθοδο της αγκαλιάς

Next Post
Πτολεμαΐδα: Θανατηφόρο τροχαίο – Νεκρός ο 19χρονος συνεπιβάτης δικύκλου

Σιάτιστα, τώρα: Έκλεψαν ηλικιωμένη με τη μέθοδο της αγκαλιάς

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Συνάδελφός της είχε γίνει αφόρητος με τη συμπεριφορά του – Συνελήφθη 35χρονος για stalking και παρενόχληση
  • 65χρονος δέχτηκε κλωτσιά στο κεφάλι, γιατί έκανε παρατήρηση σε νεαρούς που σχολίασαν τον σκύλο του φίλου του
  • Φορτηγό «σφήνωσε» και προκάλεσε ζημιά σε ιστορική πύλη
  • Φυτεία με περισσότερα από 800 χασισόδεντρα εντόπισαν αστυνομικοί σε αποψιλωμένη δασική έκταση
  • 34χρονος έκανε το μνήμα συγγενή του κρυψώνα για ναρκωτικά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr