• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Βιταμίνες και ανοσοποιητικό: Όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε

14 Δεκεμβρίου 2020
IRIS, κινητο

IRIS: Αυξάνονται τα όρια – Πληρωμές σε βενζινάδικα και ταξί

22 Νοεμβρίου 2025
Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

22 Νοεμβρίου 2025
Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

22 Νοεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: «Μην τσουβαλιάζετε τους αγρότες σε ψηφιακές απαιτήσεις εκτός πραγματικότητας»

22 Νοεμβρίου 2025
Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης: Λίγους μήνες μετά την «συμφωνία – κλοπή» μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε., κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης για την τηλεθέρμανση, εκδηλώνεται το μέγεθος της κοροϊδίας απέναντι στον λαό

22 Νοεμβρίου 2025
απατη

«Caller ID Spoofing»: Η νέα μέθοδος απάτης για να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς

22 Νοεμβρίου 2025
κλοπη

Διαρρήκτες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από διαμέρισμα έπεσαν από μπαλκόνι έξι μέτρων

22 Νοεμβρίου 2025
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πού πήγαν τα 22,6 εκατ. ευρώ – Σχεδόν 1 εκατομμύριο σε 72χρονο από την Κοζάνη, 620.000 ευρώ σε 69χρονο από τα Τρίκαλα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν 82.870 αγρότες για ενισχύσεις 46 εκατ. ευρώ

22 Νοεμβρίου 2025
μανιταρια

«Αν δεν γνωρίζεις, δεν το τρως»: Το μήνυμα ειδικού μετά το περιστατικό με τα δηλητηριώδη μανιτάρια – Τα συμπτώματα

22 Νοεμβρίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Νεαρός δηλητηριάστηκε από σούσι – Μολύνθηκε από το παράσιτο «ανισάκις»

22 Νοεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 60χρονος με ναρκωτικά

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 60χρονος με ναρκωτικά

22 Νοεμβρίου 2025
Αγριογούρουνο τραυμάτισε στο πόδι 65χρονο κυνηγό σε περιοχή ανάμεσα σε Σκαφίδι και Βατερό

Φρένο στην εξάπλωση των αγριογούρουνων – Τι ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος

22 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 23 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνες και ανοσοποιητικό: Όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε

sierafm by sierafm
14 Δεκεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Βιταμίνες και ανοσοποιητικό, ένα θέμα που μας απασχολεί όλους αυτή την περίοδο… Σε αυτή την πρωτόγνωρη για όλους, ακόμη και για τους επιστήμονες, κατάσταση προσπαθούμε να σταθούμε σωματικά και ψυχολογικά δυνατοί. Να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Μένουμε σπίτι, φροντίζουμε για ισορροπημένη διατροφή και λαμβάνουμε με τη συμβουλή του οικογενειακού γιατρού μας, τις βιταμίνες που θα ενισχύσουν και θωρακίσουν την καλή υγεία του οργανισμού.

Πόσο μάς θωρακίζουν τελικά οι βιταμίνες;

Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να λαμβάνουμε καθημερινά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Αν η διατροφή μας δεν μας εξασφαλίζει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε τη χορήγηση επιπλέον βιταμινών και μετάλλων, με σκευάσματα που είναι απολύτως φυσικά και περιλαμβάνουν ολόκληρες υπερτροφές!

Αν δεν έχουμε έλλειψη σε κάποια βιταμίνη, ποιες βιταμίνες παρέχουν ενίσχυση στον οργανισμό μας;

Ακόμη και αν η διατροφή μας είναι πολύ ισορροπημένη και δεν έχουμε κάποια έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν δεδομένα που μας δείχνουν ότι η επιπλέον χορήγηση είναι ωφέλιμη.

Σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται ότι η χορήγηση τουλάχιστον 1 g βιταμίνης C την ημέρα συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και της γρίπης. Πώς μπορείς να λάβεις καθημερινά τη βιταμίνη C που χρειάζεσαι; Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι η πιπεριά, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, οι φράουλες κ.α.

Επιπλέον, σημαντική βιταμίνη για τη φυσιολογική παραγωγή και λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η βιταμίνη D. Τα δεδομένα για την Ελλάδα δείχνουν ότι έχουμε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας, για αυτό ειδικά τώρα που το ανοσοποιητικό μας πρέπει να λειτουργεί καλύτερα από ποτέ θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D. Η πηγή της βιταμίνης D όπως γνωρίζουμε, είναι ο ήλιος, καθώς με τη βοήθειά του την παράγουμε στο δέρμα μας, ωστόσο αν σκεφτούμε ότι παραμένουμε κλεισμένοι στο σπίτι μας μάλλον πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικούς τρόπους αναπλήρωσή της. Δυστυχώς, η βιταμίνη D δε βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα τρόφιμα, για αυτό και η χορήγηση συμπληρώματος είναι σημαντική αυτή την περίοδο.

Σημαντικό κομμάτι της άμυνας του οργανισμού αποτελεί το έντερό μας! Έρχεται σε επαφή καθημερινά με ιούς και βακτήρια, ενώ παράγει το 80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να φροντίζουμε για την εξισορρόπηση της λειτουργίας του. Η χορήγηση προβιοτικών συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Επιπλέον, κάποια βότανα που υπάρχουν στη φύση φαίνεται ότι ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, ο αστράγαλος είναι μια ρίζα που έχει ασιατική προέλευση και φαίνεται ότι επιταχύνει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού σε πιθανούς εισβολείς. Ακόμη, ο σαμπούκος είναι ένα φυτό πλούσιο σε φλαβονοειδή και σύμφωνα με μελέτη συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Υπάρχει κάποιος «κανόνας βιταμινών» για αυτή τη δύσκολη περίοδο;

Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και συνεπώς έχει διαφορετικές ανάγκες! Η εξατομίκευση σίγουρα είναι σημαντική ώστε να λάβει ο καθένας αυτό που έχει ανάγκη. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε βιταμίνη C σε σύγκριση με αυτούς που δεν καπνίζουν. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου και όσο αυξάνεται η ηλικία οι ανάγκες του οργανισμού μας αλλάζουν.

Με τι είδους διατροφή πρέπει να συνδυάζουμε τις συγκεκριμένες, προτεινόμενες βιταμίνες;

Για να λειτουργεί ο οργανισμός μας φυσιολογικά, καλό θα είναι να τρώμε από όλες τις ομάδες τροφίμων. Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνουμε σε φρέσκα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης, καλό θα είναι καλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες, είτε μέσα από τις κλασικές είτε από εναλλακτικές πηγές.

Τι ισχύει για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους

Πέρα από τις βιταμίνες που ήδη έχουμε αναφέρει, φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι έχουν πολύ συχνά έλλειψη ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού και είναι απαραίτητο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Συνεπώς, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ίσως χρειάζεται να εξετάσει τη συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου. Για τα παιδιά δεν ισχύει κάτι διαφορετικό σε σχέση με ό,τι έχουμε συζητήσει ήδη.

 

Ευαγγελία Αυγεράκη

Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Msc

Πηγή:iatronet.gr

Previous Post

Τροφές που δίνουν πολλή ενέργεια

Next Post

8 τροφές που βοηθούν στον ύπνο

Next Post
ΥΠΝΟΣ

8 τροφές που βοηθούν στον ύπνο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • IRIS: Αυξάνονται τα όρια – Πληρωμές σε βενζινάδικα και ταξί
  • Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης
  • Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Μην τσουβαλιάζετε τους αγρότες σε ψηφιακές απαιτήσεις εκτός πραγματικότητας»
  • Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης: Λίγους μήνες μετά την «συμφωνία – κλοπή» μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε., κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης για την τηλεθέρμανση, εκδηλώνεται το μέγεθος της κοροϊδίας απέναντι στον λαό

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr