• Latest
ΤΕΕ

Επιστολή του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας προς τα Υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης με θέμα “Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών και την ομαλή εκτέλεση των Δημοσίων Έργων”

16 Μαΐου 2022
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Δημοσκόπηση στους ΟΤΑ– Αξιολογήστε Δημάρχους και Περιφερειάρχες (ερωτηματολόγιο)

7 Ιανουαρίου 2026
Δηλώσεις συμμετοχής για τα Καστοριανά Ραγκουτσάρια 2025

αγκουτσάρια 2026-Παρέλαση Καρναβαλιστών

7 Ιανουαρίου 2026
Πορεία με τρακτέρ στο Αμύνταιο από το μπλόκο Φιλώτα.  Βίντεο

Πορεία με τρακτέρ στο Αμύνταιο από το μπλόκο Φιλώτα. Βίντεο

7 Ιανουαρίου 2026
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στην Αθήνα

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης Εκτέλεσης Έργου για τον Ηλεκτροφωτισμό Ι/Κ Πρεσπών

7 Ιανουαρίου 2026
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Πτολεμαΐδα: Απάτη με υποτιθέμενο εθελοντή γιατρό που προσφέρει βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη στη Συρία

7 Ιανουαρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα :Δελτίο Τύπου «Χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εν μέσω εορτών- Τραγική κυβερνητική ανικανότητα στην καταβολή του εποχικού επιδόματος ανεργίας»

7 Ιανουαρίου 2026
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

Ανοιχτός διάλογος για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

7 Ιανουαρίου 2026
Κόνιτσα: Παράδειγμα των νέων ανθρώπων

Κόνιτσα: Παράδειγμα των νέων ανθρώπων

6 Ιανουαρίου 2026
Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου. Φωτογραφίες

Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου. Φωτογραφίες

6 Ιανουαρίου 2026
Μπουμπουσάρια Σιάτιστας: Δείτε πολλές φωτογραφίες από όλα τα θέματα

Μπουμπουσάρια Σιάτιστας: Δείτε πολλές φωτογραφίες από όλα τα θέματα

6 Ιανουαρίου 2026
Σιάτιστα: Κέφι και χορός μες τη βροχή στα Μπουμπουσιάρια.  Βίντεο

Σιάτιστα: Κέφι και χορός μες τη βροχή στα Μπουμπουσιάρια. Βίντεο

6 Ιανουαρίου 2026
Με κατάνυξη και σεβασμό γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Δήμο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες

Με κατάνυξη και σεβασμό γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Δήμο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες

6 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστολή του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας προς τα Υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης με θέμα “Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών και την ομαλή εκτέλεση των Δημοσίων Έργων”

sierafm by sierafm
16 Μαΐου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΤΕΕ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών και την ομαλή εκτέλεση των Δημοσίων Έργων

Αξιότιμοι κοι Υπουργοί,

Όπως σας είναι γνωστό, οι συνεχιζόμενες συνέπειες του COVID-19, η ενεργειακή κρίση και η κρίση στην Ουκρανία έχουν επιφέρει ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των υλικών και της ενέργειας και προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι ανωτέρω παράγοντες προκαλούν δυσκολία έως αδυναμία υλοποίησης των δημοσίων συμβάσεων και εκτέλεσης των δημοσίων έργων, καθώς ήταν απρόβλεπτοι υπό την έννοια ότι δεν μπορούσαν να προβλεφθούν κατά το στάδιο σύνταξης και υποβολής των προσφορών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι συνεχείς ανατιμήσεις των υλικών που απαιτούνται για την εκτέλεση των δημοσίων έργων (σίδηρος, τσιμέντο, χαλκός, ξυλεία, άσφαλτος κλπ.) έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό το τελευταίο χρονικό διάστημα, που αποκλείουν την ομαλή εκτέλεση των έργων. Κι αυτή είναι η απαρχή μόνο του προβλήματος. Καθώς η αδυναμία υλοποίησης έργων επιφέρει κίνδυνο απένταξεώς τους,  εμπλοκή στις χρηματοδοτήσεις,  στον οικονομικό προγραμματισμό τους και απώλεια θέσεων εργασίας,  έχουν  δημιουργηθεί συνθήκες έκτακτης ανάγκης που απαιτούν  άμεση λύση. Το νέο περιβάλλον, που έχει πλέον δημιουργηθεί στην υλοποίηση των δημόσιων συμβάσεων,  αφορά τόσο τους εργολήπτες – κατασκευαστικές εταιρίες όσο και τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Τεχνικές, Οικονομικές) των αναθετουσών αρχών (αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμοί δημοσίου δικαίου κ.ο.κ.).

Οι εξαγγελθείσες παρεμβάσεις (σύμφωνα με το δελτίου τύπου της 04/05/2022) που πρόκειται να αναλάβει το Υπουργείο  Υποδομών & Μεταφορών είναι προς την σωστή κατεύθυνση. και η θετική τους επίδραση θα ενισχυθεί εάν οι εν λόγω παρεμβάσεις  υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν.  

Είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθούν άμεσα οι διατάξεις του Νόμου, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες νομοθετικής ρύθμισης και παρέμβασης και να δοθούν άμεσα διευκρινιστικές οδηγίες – εγκύκλιοι  για τα μέτρα που θα ληφθούν για την διαδικασία που θα ακολουθείται σε κάθε στάδιο, προκειμένου να μπορούν ανάδοχοι και αναθέτουσες αρχές να προχωρήσουν στις απαραίτητες τροποποιήσεις και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκτέλεση των έργων. Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων,  με την υπ’αρ.2040/13-04-2022 επιστολή της προς όλους τους αρμόδιους φορείς με θέμα «  Διευκρινήσεις ως προς την αύξηση τιμών και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω της ενεργειακής κρίσης της κρίσης, στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων συνεπειών  του COVID-19», επισημαίνει τις διατάξεις του θεσμικού πλαισίου οι οποίες δύναται να χρησιμοποιηθούν από τις Αναθέτουσες Αρχές ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί  και να συνεχισθεί ομαλά η εκτέλεση των συμβάσεων. Αναμένουμε από το Υπουργείο να απευθύνει με ανάλογο τρόπο κατευθύνσεις  προς όλες τις Αναθέτουσες Αρχές και του εμπλεκόμενους φορείς.

Στην παραπάνω κατεύθυνση, της αναζήτησης άμεσων λύσεων, το ΤΕΕ/ΤΔΜ έχει να προτείνει στους αρμόδιους φορείς τα παρακάτω:

  • ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις αναθεωρήσεις τιμών ανά άρθρο εργασιών στα δημόσια έργα απαιτεί χρονοβόρες και απαιτητικές (μεγάλου φόρτου εργασίας) διαδικασίες ώστε η επιτροπή διαπίστωσης τιμών δημοσίων έργων να προσδιορίσει συντελεστές αναθεώρησης τιμών για κάθε άρθρο εργασιών από τα εκατοντάδες που υπάρχουν).  Ως άμεση λύση και με προσωρινό χαρακτήρα προτείνετε να υιοθετηθεί  ο ορισμός ομάδων ομοειδών εργασιών και εν συνεχεία «οριζόντιων» συντελεστών αναθεώρησης τιμών ανά ομάδα ομοειδών εργασιών ο οποίος  θα εφαρμόζεται σε όλα τα άρθρα των εν εξελίξει έργων αντίστοιχης ομάδας, με την ανάλογη τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

  • ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Εργασίες των οποίων η ανατίμηση των υλικών δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με την αναθεώρηση τιμών, θα πρέπει να αποζημιώνονται απολογιστικά. Ενδεικτικά Σας αναφέρουμε τις εργασίες ασφαλτόστρωσης, εργασίες που περιλαμβάνουν οικοδομικό σίδηρο κ.ά.

  • ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Τροποποίηση των συμβάσεων και αναπροσαρμογή του εργολαβικού ανταλλάγματος για την κάλυψη των ανατιμήσεων στις περιπτώσεις που δεν δύνανται να καλυφθούν από τους συντελεστές αναθεώρησης (βλ. άρθρο 132 ν4412/2016).

  • ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΜΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Αναπροσαρμογή των Προϋπολογισμών Μελετών των υπό δημοπράτηση Έργων ώστε να συμβαδίζουν με την οικονομική πραγματικότητα.

  • ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ

Προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων των υλικών και της εργασίας. Σε κάποιες, δε, περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοσθεί, εφόσον κριθεί σκόπιμο και συμφωνεί ο Ανάδοχος, προσωρινή αναστολή συμβατικών υποχρεώσεων.

Το ΤΕΕ/ΤΔΜ ζητά άμεση στήριξη και ρύθμιση της έκτακτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο μία ανακοίνωση υπό τη μορφή δελτίου τύπου από το Υπουργείο Υποδομών ότι θα προωθηθούν θεσμικά παρεμβάσεις προς την επίλυση του ζητήματος. Δεν αρκεί όμως μόνο η πολιτική δέσμευση, αλλά απαιτείται ουσιαστική και επείγουσα παρέμβαση και προγραμματισμός, προκειμένου να γίνει διαχείριση της κρίσης που αντιμετωπίζει ο χώρος των δημοσίων έργων και να μην υπάρξουν μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε.

 

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

Ο Πρόεδρος

 

 

 

 

Νικόλαος Συλλίρης

 

Tags: ΤΕΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Previous Post

Kοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Πότε οι νέες αιτήσεις

Next Post

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Μαργαρίτης Γεώργιος επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου»

Next Post
Νοσοκομείο Φλώρινας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Μαργαρίτης Γεώργιος επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δημοσκόπηση στους ΟΤΑ– Αξιολογήστε Δημάρχους και Περιφερειάρχες (ερωτηματολόγιο)
  • αγκουτσάρια 2026-Παρέλαση Καρναβαλιστών
  • Πορεία με τρακτέρ στο Αμύνταιο από το μπλόκο Φιλώτα. Βίντεο
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης Εκτέλεσης Έργου για τον Ηλεκτροφωτισμό Ι/Κ Πρεσπών
  • Πτολεμαΐδα: Απάτη με υποτιθέμενο εθελοντή γιατρό που προσφέρει βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη στη Συρία

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr