• Latest

Τα μυστικά του «πλοίου του Οδυσσέα»: Τι κρύβει το αμπάρι του αρχαιότερου «ακέραιου» ναυάγιου του κόσμου;

24 Οκτωβρίου 2018
Η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα με την εκρηκτική Ευαγγελία.  Βίντεο και φωτογραφίες

Η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα με την εκρηκτική Ευαγγελία. Βίντεο και φωτογραφίες

14 Δεκεμβρίου 2025
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14/12

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14/12

14 Δεκεμβρίου 2025
Fur Vision 2026: Δημιουργικότητα, Καινοτομία και Θετικό Όραμα για το Μέλλον της Γούνας

Fur Vision 2026: Δημιουργικότητα, Καινοτομία και Θετικό Όραμα για το Μέλλον της Γούνας

14 Δεκεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Γρεβενά: Μπήκαν σε Μοναστήρι κι έκλεψαν ότι βρήκαν

14 Δεκεμβρίου 2025

Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Ο Εορτασμός του Αγίου Ελευθερίου

14 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Το όνομα του Αναστασίου Δάρδα στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο

Δήμος Βοΐου: «Αναστάσιος Δάρδας» ονομάζεται από σήμερα η Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιστορικού Τραμπαντζείου Γυμνασίου Σιάτιστας

14 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Το όνομα του Αναστασίου Δάρδα στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο

Σιάτιστα: Το όνομα του Αναστασίου Δάρδα στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο

14 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΥΑΒ

Σιάτιστα: Αρρυθμία και προσωρινή διακοπή στην υδροδότηση λόγω τεχνικού προβλήματος σήμερα Κυριακή

14 Δεκεμβρίου 2025
Νεάπολη: Έγινε η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.  Βίντεο και φωτογραφίες

Νεάπολη: Έγινε η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου. Βίντεο και φωτογραφίες

13 Δεκεμβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών ο Χρήστος Καραλιώτας

13 Δεκεμβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Η τεράστια αύξηση των έμμεσων φόρων πλήττει τη μεγάλη πλειοψηφία, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ακρίβεια, το κόστος στέγασης, την έλλειψη προοπτικών και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους»

13 Δεκεμβρίου 2025
χιονι αλυσιδες

H κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων

13 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τα μυστικά του «πλοίου του Οδυσσέα»: Τι κρύβει το αμπάρι του αρχαιότερου «ακέραιου» ναυάγιου του κόσμου;

sierafm by sierafm
24 Οκτωβρίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
3
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η ομάδα των ερευνητών που ανακάλυψε το αρχαιοελληνικό καράβι ηλικίας 2.400 ετών θέλει να επιστρέψει για να αποκαλύψει το μυστηριώδες φορτίο του – Τι θησαυρούς μπορεί να μετέφερε στα «σπλάχνα» του το καράβι που έχει εξάψει την περιέργεια όλου του πλανήτη;

Χρυσάφι, λάδι, κρασί, περίτεχνα μεταλλικά αντικείμενα ή κάτι ακόμα πιο συναρπαστικό; Ό,τι κι αν μετέφερε το «πλοίο του Οδυσσέα», όπως αποκαλείται από τα διεθνή ΜΜΕ το αρχαίο σκάφος ηλικίας άνω των 2.400 ετών, που ανακαλύφθηκε στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, το σίγουρο είναι πως το εσωτερικό του αμπαριού του θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τους ενάλιους αρχαιολόγους.

Η είδηση ότι το καράβι 23 μέτρων που ανακάλυψε η διεθνής ερευνητική ομάδα στα τέλη του 2017, είναι στην πραγματικότητα το αρχαιότερο «ακέραιο» ναυάγιο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, έκανε εχθές τον γύρο του διαδικτύου, εξάπτοντας την φαντασία χιλιάδων ανθρώπων.

Το ότι αυτό το πλοίο, που βρέθηκε σχεδόν άθικτο σε βάθος 2 χλμ, με το ιστίο, το πηδάλιο και τα καθίσματα των κωπηλατών ακόμα στη θέση τους, είναι αρχαιοελληνικό, είναι ένας παραπάνω λόγος να ενδιαφερόμαστε για το τι μπορεί να κρύβει το εσωτερικό του.

Και παρά το γεγονός ότι στα αρχαία ναυάγια το φορτίο παραμένει τις περισσότερες φορές «μυστήριο», αφού το περιεχόμενου του αμπαριού εκτίθεται αργά ή γρήγορα στο νερό και παρασύρεται από τα ρεύματα, σε αυτήν την περίπτωση οι αρχαιολόγοι έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν. Γιατί; Eπειδή οι ίδιες συνθήκες που διατήρησαν σε σχεδόν ακέραιη κατάσταση το σκάφος είναι πιθανό να προστάτεψαν τους θησαυρούς που κουβαλούσε προς τον άγνωστο προορισμό του.

Όπως διευκρίνισαν με χθεσινή τους ανακοίνωση οι ενάλιοι αρχαιολόγοι που εντόπισαν το εύρημα, το καράβι εντοπίστηκε στο ανοξικό στρώμα της Μαύρης Θάλασσας, όπου υπάρχει ελάχιστο οξυγόνο. Σε αυτό το στρώμα δεν αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που τρώνε τα υλικά τα οποία αποσυντίθενται. Έτσι το ξύλινο καράβι επιβίωσε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και το ίδιο φυσικά μπορεί να ισχύει και για το φορτίο του, που παρέμεινε θαμμένο για αιώνες μέσα στο προστατευτικό ίζημα του πυθμένα.

xartis-1

Σύμφωνα με την Telegraph, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το αμπάρι του αρχαιοελληνικού καραβιού μπορεί να περιέχει «θησαυρούς» που θα ρίξουν φως στο εμπόριο εκείνης της εποχής, που ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρο για πολλές ελληνικές πόλεις. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η Μαύρη Θάλασσα ήταν γεμάτη ελληνικές αποικίες την εποχή του ναυαγίου, που σύμφωνα με την χρονολόγηση κομματιού του τοποθετείται κοντά στο 400 π.Χ.

Όπως αναφέρει μάλιστα το δημοσίευμα, η αρχαιολογική ομάδα αναζητά χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στο «πλοίο του Οδυσσέα» και να αποκαλύψει όλα του τα μυστικά. Δυστυχώς, το μεγάλο βάθος στο οποίο βρέθηκε το ναυάγιο καθιστά απαγορευτικό το κόστος της ανέλκυσής του, ενώ και οι οικονομικές απαιτήσεις της επιτόπιας έρευνας αναμένονται πολύ υψηλές.

https://youtu.be/i2Q4QpsE-JA?t=1

 

«Συνήθως στα αρχαία ναυάγια βρίσκουμε αμφορείς στον τριγύρω χώρο του πυθμένα, όμως σε αυτήν την περίπτωση το φορτίο βρίσκεται ακόμα μέσα στο αμπάρι. Είναι κάτι το εκπληκτικό, κάτι που δε βλέπεις συχνά, ένα τόσο καλοσυντηρημένο ναυαγιο», εξηγεί η Δρ. Έλεν Φαρ, ενάλια αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Εκτός όμως από το μυστηριώδες φορτίο του, το «καράβι του Οδυσσέα» μπορεί να αποκαλύψει και άλλες συναρπαστικές πληροφορίες, που αφορούν τη ζωή στη θάλασσα για τους περιπετειώδεις αρχαίους προγόνους μας, που ήταν πρωτοπόροι στο εμπόριο και στην εποίκιση μακρινών περιοχών.

navagio

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πλοίο ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο του Θαλάσσιου Αρχαιολογικού Προγράμματος της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea Maritime Arcaeology Project, MAP), κατά τη διάρκεια του οποίου ήρθαν στο φως περίπου 60 αρχαία ναυάγια, από τη ρωμαϊκή και βυζαντική περίοδο μέχρι τον 17ο αιώνα και τα νεότερα χρόνια.

Όπως έχει επιβεβαιωθεί από την ερευνητική ομάδα, το ναυάγιο άνηκε σε εμπορικό καράβι.

Η μόνη εικόνα που έχουμε μάλιστα για καράβια αυτού του τύπου προέρχεται από τον διάσημο στάμνο «Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες» που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στο 480-470 π.Χ.

Σε αυτό το υπέροχο αγγείο (που φιλοτεχνήθηκε την ίδια εποχή που κατασκευάστηκε το καράβι) ο ομηρικός ήρωας εμφανίζεται δεμένος στο κατάρτι, να προσπαθεί με τους συντρόφους του να αντισταθεί στο τραγούδι των σειρήνων.

Πηγή:protothema.gr
Previous Post

Πολάκης για Παπαντωνίου: «Γιάννο μου το μαντήλι σου βρέθηκε λερωμένο»

Next Post

Ο «Τιτανικός 2», το αντίγραφο του Τιτανικού, αναμένεται να πλεύσει το 2022

Next Post

Ο «Τιτανικός 2», το αντίγραφο του Τιτανικού, αναμένεται να πλεύσει το 2022

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα με την εκρηκτική Ευαγγελία. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14/12
  • Fur Vision 2026: Δημιουργικότητα, Καινοτομία και Θετικό Όραμα για το Μέλλον της Γούνας
  • Γρεβενά: Μπήκαν σε Μοναστήρι κι έκλεψαν ότι βρήκαν
  • Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Ο Εορτασμός του Αγίου Ελευθερίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr