• Latest
μασκα, κορονοιος

Κορονοϊός: Προσοχή στους μύθους που κυκλοφορούν στο ίντερνετ – Επισημάνσεις από τον Π.Ο.Υ.

20 Μαρτίου 2020
Νέο Πρυτανικό Σχήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Νέο Πρυτανικό Σχήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

22 Οκτωβρίου 2025
Ξεκίνησε η διάθεση καυσόξυλων στα ορεινά χωριά του Βοΐου

Ξεκίνησε η διάθεση καυσόξυλων στα ορεινά χωριά του Βοΐου

22 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Σερβίων: Πρόγραμμα εορτασμού Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου

Γιορτή των Κατηχητικών Συνάξεων της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο και στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

22 Οκτωβρίου 2025
Όταν κάνω βάρη, παίρνω κιλά – Γιατί αυξάνεται το βάρος μετά την άσκηση και τι σημαίνει

Όταν κάνω βάρη, παίρνω κιλά – Γιατί αυξάνεται το βάρος μετά την άσκηση και τι σημαίνει

22 Οκτωβρίου 2025
Γενέθλια για τον Δήμαρχο Βοΐου Χρήστο Ζευκλή. Η τούρτα των υπαλλήλων

Γενέθλια για τον Δήμαρχο Βοΐου Χρήστο Ζευκλή. Η τούρτα των υπαλλήλων

22 Οκτωβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Nα αρθεί η αδικία για τους διοικητικούς εργαζόμενους στα Σωφρονιστικά Καταστήματα και τα Ιδρύματα Αγωγής Ανηλίκων»

22 Οκτωβρίου 2025
καρκινος

Δήμος Γρεβενών: Περίπατος Ευαισθητοποίησης για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού στα Γρεβενά

22 Οκτωβρίου 2025
Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Σιάτιστα στον κεντρικό δρόμο

Ενοικιάζεται διαμέρισμα στη Σιάτιστα στον κεντρικό δρόμο

22 Οκτωβρίου 2025
E-Waste Day 2025: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Αποβλήτων σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

E-Waste Day 2025: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Αποβλήτων σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

22 Οκτωβρίου 2025
Το πλέον ώριμο project καύσης σκουπιδιών στην Ελλάδα η νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

Το πόρισμα από την Ομάδα Εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτ. Μακεδονίας γιά το φλέγον Θέμα της μεταφοράς και καύσης των σκουπιδιών της μισής Ελλάδος στην Κοζάνη

22 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

22 Οκτωβρίου 2025
«Το κρασί των λέξεων»: Μια εκδήλωση στο πλαίσιο του Συμποσίου Λογοτεχνίας που ένωσε τη λογοτεχνία και τη μουσική με την τοπική παραγωγή 

«Το κρασί των λέξεων»: Μια εκδήλωση στο πλαίσιο του Συμποσίου Λογοτεχνίας που ένωσε τη λογοτεχνία και τη μουσική με την τοπική παραγωγή 

22 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Προσοχή στους μύθους που κυκλοφορούν στο ίντερνετ – Επισημάνσεις από τον Π.Ο.Υ.

sierafm by sierafm
20 Μαρτίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
μασκα, κορονοιος
3
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Όπως (δυστυχώς) συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, το διαδίκτυο γεμίζει με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε κείμενα που δεν αναφέρουν τις πηγές τους ή/και οι πηγές αυτές διαδίδουν παραπλανητικές οδηγίες και συμβουλές.

Γι’ αυτό ο ΠΟΥ προχώρησε σε συγκεκριμένες διευκρινήσεις επάνω στους πιο συχνούς μύθους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο γύρω από τον κορονοϊό:

Ο ιός COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών με ζεστό και υγρό καιρό. Ανεξάρτητα από το κλίμα, υιοθετήστε προστατευτικά μέτρα αν ζείτε ή ταξιδεύετε σε μια περιοχή που έχει κρούσματα COVID-19.

Ο κρύος καιρός και το χιόνι ΔΕΝ σκοτώνουν τον νέο κορονοϊό

Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορονοϊό, ή άλλες ασθένειες. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 °C έως 37 °C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία, ή τον καιρό.

Το μπάνιο με ζεστό/καυτό νερό ΔΕΝ εμποδίζει τον κορονοϊό

Το ντους με ζεστό νερό δεν σας προστατεύει από τη νόσο COVID-19. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 °C έως 37 °C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους.

Ο νέος κορονοϊός ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ από τα τσιμπήματα κουνουπιών

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ο νέος κοροναϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός που εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από την μύτη.

Οι στεγνωτήρες χεριών ΔΕΝ σκοτώνουν τον κορονοϊό

Οι στεγνωτήρες χειρός δεν είναι αποτελεσματικοί ενάντια στη νόσο COVID-19. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το νέο κορωνοϊό, πρέπει να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας με αλκοολούχο διάλυμα ή με σαπούνι και νερό. Στην συνέχεια θα πρέπει να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι θερμικοί σαρωτές για την ανίχνευση ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό;

Οι θερμικοί σαρωτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό (δηλαδή έχουν υψηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος) λόγω μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό.

Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη εκδηλώσει πυρετό. Αυτό συμβαίνει επειδή η περίοδος επώασης του κορωνοϊού διαρκεί μεταξύ 2 και 10 ημερών προτού εκδηλώσουν πυρετικά συμπτώματα.

Ο ψεκασμός με αλκοόλ ή χλωρίνη στο σώμα ΔΕΝ να σκοτώνει τον νέο κορονοϊό

Το να ψεκάσετε κάποιο διάλυμα με αλκοόλ ή χλωρίνη σε όλο το σώμα σας δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει σε αυτό. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα). Να γνωρίζετε ότι τόσο η αλκοόλη όσο και η χλωρίνη μπορεί να είναι χρήσιμες ουσίες για την απολύμανση επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.

Είναι ασφαλές να παραλάβετε ένα πακέτο από την Κίνα

Τα άτομα που λαμβάνουν πακέτα από την Κίνα δεν κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό. Από προηγούμενη ανάλυση, γνωρίζουμε ότι οι κορωνοϊοί δεν επιβιώνουν πολύς χρόνο σε αντικείμενα, όπως γράμματα ή πακέτα.

Μπορούν τα κατοικίδια ζώα στο σπίτι να μεταδώσουν τον νέο κορονοϊό;

Επί του παρόντος, ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως τα σκυλιά και οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν με το νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, είναι πάντα καλό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με κατοικίδια ζώα. Αυτό σας προστατεύει από διάφορα κοινά βακτηρίδια όπως το E.coli (ελικοβακτηρίδιο) και η σαλμονέλα που μπορούν να περάσουν από τα κατοικίδια ζώα στον άνθρωπο.

Το εμβόλιο κατά της πνευμονίας ΔΕΝ προστατεύει από τον νέο κορονοϊό

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο και το εμβόλιο Haemophilus influenza τύπου Β (Hib), ΔΕΝ παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού.

Ο κορονοϊός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19.

Ωστόσο, αν και τα εμβόλια κατά της πνευμονίας δεν είναι αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού, συνιστάται ο εμβολιασμός γενικότερα κατά των αναπνευστικών ασθενειών για την προστασία της υγείας σας.

Η τακτική εσωτερική πλύση της μύτης σας με αλατούχο διάλυμα ΔΕΝ αποτρέπει τη νόσο COVID-19

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η τακτική πλύση τους εσωτερικού της μύτης με αλατούχο διάλυμα προστατεύει από τον νέο κορωνοϊό.

Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, ΔΕΝ έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Μπορεί, αν φάμε σκόρδο, να αποτρέψουμε την μόλυνση με τον νέο κορονοϊό;

Το σκόρδο είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου προστατεύει τους ανθρώπους από τον νέο κορωνοϊό.

Η επάλειψη με σησαμέλαιο ΔΕΝ αποκλείει την είσοδο στον κορονοϊό

Το σησαμέλαιο ΔΕΝ σκοτώνει τον νέο κορωναϊό. Υπάρχουν μερικά χημικά απολυμαντικά που μπορούν να σκοτώσουν τον κορωνοϊό επάνω σε επιφάνειες. Αυτές περιλαμβάνουν απολυμαντικά με βάση την χλωρίνη, ή αιθανόλη 75%, ή υπεροξικό οξύ ή και χλωροφόρμιο.

Ωστόσο, έχουν ελάχιστες ή καθόλου επιπτώσεις στον κορωνοϊό, αν τις βάζετε στο δέρμα ή κάτω από την μύτη σας. Μπορεί ακόμη και να είναι επικίνδυνο να τοποθετήσετε αυτές τις χημικές ουσίες στο δέρμα σας.

Ο νέος κορωνοϊός ΔΕΝ επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους

Άτομα ΟΛΩΝ των ηλικιών μπορούν να νοσήσουν με τη COVID-19. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως άσθμα, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στον κορωνοϊό.

Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία του νέου κορονοϊού

Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ λειτουργούν ενάντια στους ιούς, παρά μόνο ενάντια στα βακτήρια.

Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε με τη νόσο CONVID-19, μπορεί να σας χορηγηθεί αντιβιοτική θεραπεία, επειδή υπάρχει πιθανότητα βακτηριακής συν-μόλυνσης.

Πηγή: https://www.who.int

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Κορωνοϊός: Όλα τα τελευταία δεδομένα για τα βαριά περιστατικά και τους θανάτους στην Ελλάδα

Next Post

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Εικόνες «αποκάλυψης» στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο – Δείτε βίντεο

Next Post
κορονοιος

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Εικόνες «αποκάλυψης» στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο - Δείτε βίντεο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Νέο Πρυτανικό Σχήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • Ξεκίνησε η διάθεση καυσόξυλων στα ορεινά χωριά του Βοΐου
  • Γιορτή των Κατηχητικών Συνάξεων της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο και στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
  • Όταν κάνω βάρη, παίρνω κιλά – Γιατί αυξάνεται το βάρος μετά την άσκηση και τι σημαίνει
  • Γενέθλια για τον Δήμαρχο Βοΐου Χρήστο Ζευκλή. Η τούρτα των υπαλλήλων

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr