Σύκο: Άλλο ένα καλοκαιρινό φρούτο, γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Το βρίσκουμε φρέσκο, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ υπάρχει και η αποξηραμένη μορφή του, η οποία είναι διαθέσιμη όλο το χρόνο. Όπως και τα υπόλοιπα φρούτα, έτσι και το σύκο, είναι μια καλή διατροφική πηγή και η κατανάλωσή του προσφέρει στον οργανισμό μας μεγάλο αριθμό βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Όμως, λίγοι γνωρίζουν πόσο σημαντική τροφή είναι.
“Ένα φρέσκο σύκο είναι περίπου 64 γραμμάρια και έχει 47 θερμίδες. Η κατανάλωσή του πιθανόν να συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού ενάντια σε μεγάλο αριθμό παθήσεων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, αποτρέποντας την εμφάνιση δυσκοιλιότητας, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, αλλά και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου”, τονίζει η ειδικός. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα σύκα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, καθιστούν το φρούτο αυτό ένα ισχυρό σύμμαχο στα διαβητικά άτομα, καθώς η κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του διαβήτη, όταν φυσικά η πρόσληψή του γίνεται με μέτρο. Ακόμη, η υψηλή περιεκτικότητα:
-
- Σε κάλιο συμβάλλει στη μείωση της υπέρτασης,
-
- Σε ασβέστιο και φώσφορο βοηθά στη μείωση κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης,
-
- Σε αντιοξειδωτικά έχει σαν αποτέλεσμα τη δέσμευση ελεύθερων ριζών και την προστασία του οργανισμού από τα διάφορα είδη καρκίνου,
-
- Σε ω-3 λιπαρά οξέα βοηθά στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Τα τριγλυκερίδια, όπως είναι γνωστό σε όλους μας, είναι ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από διάφορες ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος.
- “Τέλος, η κατανάλωση του σύκου πιθανόν να βοηθά στην καταπολέμηση σεξουαλικών δυσλειτουργιών, ενώ στην αρχαιότητα είχε χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων”, σύμφωνα με την ειδικό.
Από την Διονυσία Αγαλιώτη, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, BSc, fb: Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη
Πηγή: shape.gr