Ο κάθε τύπος δέρματος είναι μοναδικός και η σωστή skincare routine μπορεί να μας εξασφαλίσει την λάμψη που επιθυμούμε. Έτσι, ακόμα και αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που έχουν λιπαρή επιδερμίδα μην απογοητεύεσαι. Ακολουθώντας τα σωστά steps και με την κατάλληλή περιποίηση θα μοιάζεις πάντα υπέροχη.
Όλες είμαστε μοναδικές και ξεχωριστές, ας ξεκινήσουμε από αυτό. Κάπως έτσι και η κάθε επιδερμίδα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Άλλοτε μπορεί είναι πιο λιπαρή, άλλοτε πιο ξηρή η πιο ήπια. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις δεν χρειάζεται να ανησυχείς καθόλου καθώς με την σωστή επιλογή της beauty routine, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της επιδερμίδας σου, μπορείς να φέρεις εις πέρας την κάθε δυσκολία που ενδεχομένως αντιμετωπίζεις με το δέρμα σου. Εμείς σήμερα θα επικεντρωθούμε στις λιπαρές επιδερμίδες, τα χαρακτηριστικά τους αλλά και σε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να δείχνει το πρόσωπό μας λαμπερό και όμορφο. Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο θα σου μιλήσουμε για το super benefit που έχουν τα λιπαρά δέρματα. Ναι, πάντα υπάρχει και η θετική πλευρά σε όλα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η εμφάνιση λιπαρότητας καθιστά το δέρμα μας λιγότερο ευαίσθητο στην εμφάνιση ρυτίδων και στην χαλάρωση. Αν αυτό δεν είναι μεγάλο προνόμιο, τότε τι θα μπορούσε να είναι;
Αιτίες και χαρακτηριστικά
«Το «λάδι» της επιδερμίδας ή αλλιώς το σμήγμα, είναι ένα φυσικό συστατικό του δέρματος που χρησιμεύει για την προστασία και την ενυδάτωση», επιβεβαιώνει η σύμβουλος δερματολόγος Dr. Alexis Granite. «Το σμήγμα παράγεται από σμηγματογόνους αδένες και εμφανίζεται πιο συχνά στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής και το στήθος», συμπληρώνει η ίδια. Όπως εξηγεί η Dr. Granite, οι αιτίες αυτής της αυξημένης λιπαρότητας μπορεί να προέρχονται είτε από εσωτερικούς είτε από εξωτερικούς παρόντες. «Το λιπαρό δέρμα σχετίζεται συνήθως με το DNA μας αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται και σε ορμονικές αλλαγές, περιβαλλοντικές συνθήκες όπως η υγρασία, το υπερβολικό πλύσιμο του δέρματος και ορισμένα φάρμακα και καλλυντικά.» Ουσιαστικά, το λιπαρό δέρμα εμφανίζεται όταν η κανονική παραγωγή σμήγματος λειτουργεί σε αυξημένο βαθμό, γεγονός που σχετίζεται και με το έντονο ξεσπάσματα της ακμής «Όσοι έχουν λιπαρό δέρμα είναι πιο επιρρεπείς σε δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, καθώς το υπερβολικό σμήγμα σε συνδυασμό με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος φράζουν τους πόρους, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα ανεπιθύμητα σπυράκια(επίσης γνωστά ως κωμωδίες).
Τι πρέπει να κάνεις αν έχεις λιπαρό δέρμα
Δώσε προσοχή στα προϊόντα που χρησιμοποιείς και κυρίως στον καθαρισμό
Η αγορά, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες που έχουν οι λιπαρές επιδερμίδες, έχει δημιουργήσει μια μεγάλη μερίδα εξειδικευμένων προϊόντων για την καταπολέμηση της λιπαρότητας .Ωστόσο, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με την επιλογή αυτών των προϊόντων για να μην δημιουργήσεις μεγαλύτερη ευαισθησία στο δέρμα. Είναι σημαντικό το να μην χρησιμοποιούμε «βαριά» σε σύνθεση καθαριστικά, και τονωτικά προϊόντα καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερπαραγωγή σμήγματος και να επιδεινώσει την λιπαρότητα. Ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί να βλάψει τους φραγμούς του δέρματος, προκαλώντας την φλεγμονώδη απόκρισή του.
Επικεντρώσου στην ενυδάτωση
Όπως όλοι οι τύποι δέρματος, έτσι και η λιπαρή επιδερμίδα χρειάζεται μια κατάλληλη ποσότητα υγρασίας (είτε αυτή η υγρασία προέρχεται από το φυσικό σμήγμα του ή από ένα τοπικό προϊόν).Έτσι, λοιπόν, η παράληψη της ενυδατικής κρέμας μπορεί να αφήσει το δέρμα αισθητά αφυδατωμένο, αυξάνοντας με τη σειρά του την παραγωγή λαδιού και επιδεινώνοντας τη λιπαρότητα. Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείς μια ελαφριά ενυδατική κρέμα δύο φορές την ημέρα. Επέλεξε μια ενυδατική κρέμα που η σύνθεση της θα βασίζεται στο νερό και θα συγκρατεί την υγρασία του προσώπου σου.
Η δύναμη των οξέων
Τα ελαφριά οξέα όπως το σαλικυλικό και το γλυκολικό οξύ, όταν χρησιμοποιηθούν σωστά στη beauty routine σου, βοηθήσουν στην παροχή απαλής απολέπισης. Το γλυκολικό οξύ ενδείκνυται για τις λιπαρές επιδερμίδες καθώς δρα κατά των νεκρών κυττάρων του δέρματος, βοηθώντας έστι στη διαδικασία φυσικής απολέπισης. Το γλυκολικό οξύ ιδανικά δεν πρέπει να συνδυάζεται μαζί με τη ρετινόλη ή άλλα οξέα, εκτός από το σαλικυλικό και το υαλουρονικό οξύ. Επιπλέον φρόντισε και η χρήση του να γίνεται κυρίως βράδυ μετά τον καθαρισμό.Kαι αφού αναφερθήκαμε στο γλυκολικο οξύ, τώρα θα σου μιλήσουμε και για το σαλικυλικό οξύ. Το εν λόγω συστατικό λειτουργεί με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο από το γλυκολικό οξύ. Διεισδύει στους πόρους για να διαλύσει οποιοδήποτε παγιδευμένο σμήγμα και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα. Το σαλικυλικό οξύ έχει αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες ενώ μειώνει την ερυθρότητα της επιδερμίδας.
Πηγή:elle.gr